KUALA LUMPUR- Idea kreatif sekumpulan mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) menghasilkan produk makanan sampingan berasaskan sayuran, Cashoots Nuggets melayakkan mereka memenangi anugerah pada Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Maya Antarabangsa Sabah (SIVIIC) 2022, baru-baru ini.
Kumpulan yang terdiri daripada Hanif Abdurahman Siswanto, Alec Sean Tiannok Sunga dan Balqis Nasya Sajer itu merangkul Anugerah Inventor Muda Terbaik Bidang Sains Sosial.
Mahasiswa kursus kokurikulum berkredit Interaksi Institusi dan Masyarakat (INTERIM), Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP) berkenaan dibimbing Pengarah PKPP, Dr Jurry Foo dan jurulatih kumpulan, Sakinah Ithnin.
Jurry berkata, produk itu dihasilkan menggunakan pucuk ubi kayu, tepung kanji, tepung gandum, minyak masak dan telur ayam sebagai resipi utama.
Keistimewaan produk dihasilkan kumpulan terbabit, katanya, memiliki khasiat dan boleh dipasarkan pada harga mampu milik.
“Ia juga boleh menarik minat masyarakat untuk mengambil lebih banyak sayur-sayuran dalam diet harian, selain memiliki nilai komersial tinggi yang mampu membantu petani menambah pendapatan,” katanya menerusi kenyataan.
Menurut Jurry, idea tersebut tercetus selepas kajian membuktikan pucuk ubi kayu mempunyai manfaat kepada kesihatan manusia dan boleh mengatasi isu obesiti dalam kalangan masyarakat.
Katanya, stok ubi kayu yang banyak di negara ini memudahkan permintaan dipenuhi apabila ia dipasarkan nanti.
Beliau berkata, produk menampilkan tiga jenis perisa, Asli, Ayam atau Pedas dibangunkan secara sejuk beku itu juga membolehkan ia disimpan lebih lama daripada makanan segar.
Mengulas mengenai SIVIIC, Jurry memaklumkan, pertandingan itu adalah kali kedua dianjurkan Jabatan Penyelidikan, Hubungan Industri, Komuniti dan Alumni (PJIMA), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Sabah.
Jelasnya, pertandingan bertemakan ‘Menukarkan Ketidakpastian COVID-19 kepada Peluang’ itu menampilkan 60 produk dan inovasi, membabitkan mahasiswa bidang sains dan sains sosial daripada beberapa universiti.
“Selain kumpulan itu, lima kumpulan mahasiswa UMS mencatatkan pencapaian membanggakan apabila masing-masing dinobatkan sebagai penerima Anugerah Gangsa.
“Lima kumpulan ini meraih pingat melalui produk masing-masing, iaitu Smart A-Bin, Charm-Dal Light, Innovation of Tombstone ‘Batu Nisan’, Friendly Wudhuk Hand Shock dan Prayermate With Pocket,” katanya.
Beliau berkata, PKPP berhasrat meneruskan budaya reka cipta dan inovasi sebagai satu daripada kaedah penyampaian dalam Kursus Kokurikulum Berkredit (KKB) ditawarkan di UMS.
“Sebagai menjamin kualiti dan impak menyeluruh kepada mahasiswa, PKPP UMS bercadang menganjurkan bengkel serta seminar bersama Majlis Pengarah Kokurikulum Universiti Awam Malaysia (UniCC),” jelasnya. - Getaran, 31 Januari 2022.