KUALA LUMPUR - Walaupun kedai makan dibenarkan beroperasi 24 jam selepas negara memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik sejak 1 April lalu, banyak premis berkenaan, termasuk restoran mamak tidak dapat menawarkan perniagaan dalam tempoh terbabit dek kekangan pekerja.
Situasi itu menyebabkan premis seumpama itu terpaksa mengehadkan waktu operasi atau tidak dapat memberikan perkhidmatan dan layanan sebaik mungkin kepada pelanggan.
Malah, lebih menyedihkan apabila Persatuan Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) mendedahkan, lebih 2,000 restoran mamak terpaksa menutup operasi dalam tempoh dua tahun terkini atas beberapa faktor, dengan isu kekurangan tenaga kerja menjadi penyebab utama.
Justeru itu, Presidennya, Datuk Jawahar Ali Taib Khan menggesa kerajaan menyegerakan proses kemasukan semula pekerja asing ke negara ini bagi mengatasi isu terbabit.
Tindakan kerajaan itu katanya, mampu meringankan beban dihadapi pengusaha restoran yang mahu menjalankan perniagaan 24 jam sehari, seperti sebelum negara dilanda pandemik.
“Buat masa ini permintaan memang tinggi daripada pelanggan, tambahan pada Ramadan ini yang menyaksikan orang ramai mahu membeli makanan untuk bersahur dan berbuka puasa sama ada di kedai atau dibawa pulang.
“Namun, kekurangan pekerja menjadi kekangan besar dalam kalangan pengusaha restoran mamak untuk menjalankan operasi sebaiknya. Perniagaan sekarang, alhamdulillah bagus kerana boleh dikatakan 80 peratus restoran mamak masih beroperasi dan memberikan perkhidmata bagus, tetapi isu kekurangan pekerja menjadikan rezeki depan mata ini boleh terjejas,” katanya kepada Getaran, baru-baru ini.
Jawahar Ali berkata, pada masa ini, hanya kira-kira 9,000 daripada 12,000 ahli berdaftar dengan PRESMA beroperasi dalam tempoh dua tahun terkini.
Katanya, PRESMA memerlukan sekurang-kurangnya 30,000 pekerja bagi mengisi kekosongan di kedai mamak di seluruh negara.
Beliau berkata, setakat ini, dilaporkan hampir 50 peratus pekerja asing kedai mamak terpaksa pulang ke negara asal sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan bernula awal tahun 2020.
“Perubahan waktu operasi restoran mamak selepas Fasa Peralihan Ke Endemik kini, memberi impak besar kepada pengusaha daripada aspek kekurangan pekerja apabila perkhidmatan 24 jam tidak mampu ditawarkan.
“Malah, usaha mendapatkan pekerja tempatan menerusi program dilaksanakan kami dan pihak berkaitan walau dengan tawaran pelbagai insentif menarik, masih kurang berkesan. Kekurangan tenaga kerja kini menjadi isu besar yang semakin kritikal membelenggu ahli persatuan restoran mamak di seluruh negara,” katanya. - Getaran, 8 April 2022.