KUALA LUMPUR – Mi Kari Putih Penang Ah Lai dan Mi Segera Perisa Ayam Special jenama Indomie disahkan selamat untuk dimakan.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, analisa makmal yang dijalankan ke atas sampel kedua-dua produk itu mendapati ia mematuhi perundangan yang ditetapkan.
Menurut beliau, dua mi segera berkenaan sebelum ini ditarik semula dari pasaran kerana dikesan memgandungi ethylene oxide.
“Bagi makanan yang dimport, Kementerian Kesihatan (KKM) melaksanakan enam tahap pemeriksaan di pintu masuk berdasarkan risiko.
“Bagi pemeriksaan Tahap 5 iaitu Tahan, Uji dan Lepas (TUL), produk makanan yang masuk ke negara ini akan ditahan dan dianalisa terlebih dahulu,” katanya hari ini.
Jelas Dr Muhammad Radzi, hanya produk makanan yang mematuhi standard sahaja dilepaskan untuk dijual di pasaran Malaysia.
Katanya, sejumlah 317 pensampelan bagi tujuan TUL telah dijalankan sepanjang 2022 hingga April tahun ini.
“Daripada jumlah tersebut, 37 atau 11.67 peratus merupakan pensampelan TUL ke atas produk mi segera pelbagai jenama bagi parameter ethylene oxide.
“Bagi mana-mana produk yang didapati tidak memathi peraturan ditetapkan, KKM bekerjasama dengan syarikat terbabit untuk memastikan semua produk yang terlibat ditarik balik daripada pasaran,” katanya.
Tegas beliau, semua produk yang berada di pasaran tempatan telah melalui prosedur ditetapkan dan selamat untuk dimakan.
“KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna.
“Orang ramai boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah terdekat atau melayari pautan http://moh.spab.gov.my atau laman facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq jika mempunyai sebarang kemusykilan,” katanya. – Getaran, 9 Mei 2023