KUALA LUMPUR - Malaysia sememangnya syurga makanan yang menawarkan pelbagai juadah enak dan menyelerakan.
Kepelbagaian kaum di negara ini menjadikan rakyatnya mewah dengan segala macam makanan, dan bukan sesuatu yang mustahil jika hidangan tradisi sesuatu kaum itu turut menjadi kegemaran etnik lain.
Nasi daun pisang misalnya, sekian lama menjadi kegemaran komuniti lain walaupun ia adalah makanan tradisi masyarakat India.
Sesuai nama, hidangan beralaskan lembaran daun pisang ini lazimnya terdiri daripada nasi, dua atau tiga jenis sayuran, kari serta lauk-pauk pilihan seperti ayam dan ikan yang digoreng panas-panas.
Kerana populariti yang diraih, restoran yang menyajikan hidangan ini sering menjadi tumpuan, malah di lokasi tertentu, pelanggan perlu berbaris panjang untuk mendapatkan tempat duduk!
Atas sebab itu, rangkaian restoran nasi daun pisang Oh Yeah Banana Leaf nekad membuka cawangan keempat, sebagai alternatif untuk penggemar.
Turut terkenal dengan hidangan beriani buluh, nama Oh Yeah Banana Leaf sebelum ini sentiasa bermain di bibir pengunjung, termasuk pelancong luar negara.
Memiliki tiga cawangan awal di Bukit Bintang, Batu Caves dan Brickfields, keistimewaan Oh Yeah Banana Leaf terletak pada kesegaran bahan digunakan.
Sedikit berbeza dengan cawangan lain, restoran keempat ini dimiliki tiga rakan kongsi iaitu Babu Ramachandran, Denes Kumar dan Vincent Dass.
Untuk info, Babu ialah pengasas Oh Yeah Banana Lead manakala Denes ialah aktor India popular negara yang sangat terkenal menerusi trilogi filem Pasangge.
![Pelancaran cawangan keempat Oh Yeah Banana Leaf](https://media.getaran.my/images/uploads/covers/_extra-large/Banana_Leaf_2.jpeg)
Denes ketika ditemui pada pelancaran restoran berkata, beliau amat teruja dapat meneroka peluang baharu dalam kerjaya.
Katanya, pembukaan cawangan tersebut sebagai menampung permintaan pelanggan yang amat gemarkan beriani buluh.
“Berbeza dengan cawangan terdahulu, restoran keempat ini tampil dengan pelbagai menu yang telah ditambah baik, termasuk kari kepala ikan yang diadun menggunakan ramuan rahsia.
“Keunikan Oh Yeah Banana Leaf terletak pada penggunaan daun pisang sebagai alas hidangan yang memberikan aroma semulajadi dan rasa istimewa kepada setiap sajian. Selain itu, resepi khas serta cara penyediaan makanan di sini ialah rahsia kami pemikat selera pelanggan,” katanya.
Jelas Denes, antara hidangan yang sering menerima permintaan pelanggan ialah beriani kambing, ayam, ikan, udang dan ketam.
“Hidangan berasaskan sayuran juga menerima permintaan tinggi,” katanya.
Lebih menarik, Oh Yeah Banana Leaf juga menyajikan hidangan istimewa seperti lamb shank, naan tandoori dan Panni Puri.
Oh Yeah Banana Leaf terletak di Jalan Rawang ke Kundang, bersebelahan stesen minyak Petronas yang bertentangan dengan pusat beli belah AEON Anggun Rawang.
Sementara itu, kata Babu, beliau agak teruja dengan pembukaan keempaf restoran berkenaan yang diasaskan oleh ibunya beberapa tahun lepas, ketika negara sedang berdepan ancaman pandemik COVID-19.
“Saya teruja tengok pencapaiannya hari ini, pelbagai onak duri telah dilalui tapi saya gembira kerana sesuatu yang dilakukan dengan ikhlas serta pastinya membuahkan hasil,” ujarnya. - Getaran, 22 Mei 2024