KUALA LUMPUR - Pengusaha restoran tidak bercadang menaikkan harga makanan dan minuman buat masa ini walaupun harga barangan dan perkhidmatan semakin meningkat.
Keputusan itu diambil bagi mengekalkan hubungan baik dengan pelanggan dan mereka akan bertahan selama mungkin.
Mereka juga berkata langkah menaikkan harga akan membebankan golongan B40.
Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, walaupun terdapat kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, mereka masih mengekalkan harga yang sama.
“Buat masa ini, kami tidak akan menaikkan harga makanan dan minuman kerana kami akan cuba sedaya upaya untuk menguruskannya. Kami masih mengekalkan harga jualan kami,” katanya kepada The Vibes.
Beliau menambah, operasi perniagaan telah meningkat kerana mereka kini mempunyai cukup pekerja untuk mengendalikan restoran.
“Sebelum ini, kami tidak mempunyai tenaga kerja yang mencukupi untuk menjalankan operasi, tetapi kini kami menguruskan restoran dengan kakitangan dan tukang cuci yang mencukupi untuk mengendalikan makanan.
“Oleh itu, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, perniagaan meningkat sebanyak 10 hingga 15 peratus.”
Beliau juga menegaskan setakat ini, mereka belum menaikkan harga makanan dan minuman tetapi harga mungkin berbeza mengikut kawasan.
“Sebagai contoh, roti canai mungkin berharga antara RM1.30 hingga RM1.90 dan teh tarik antara RM2 hingga RM2.50 bergantung pada kawasan. Hidangan nasi dengan satu lauk daging dan sayur akan berharga antara RM9 hingga RM9.50.
“Kawasan seperti Desa Sri Hartamas dan Bukit Bintang, harganya mungkin sedikit lebih tinggi. Kami juga perlu mempertimbangkan sewa, kakitangan, dan kos operasi.”
Jawahar berkata mereka mempunyai 4,000 ahli yang mengendalikan lebih daripada 10,000 restoran di seluruh negara.
Presiden Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (PRIMAS), J. Suresh pula berkata, tahun ini mereka belum menaikkan harga makanan dan minuman.
“Kami cuba untuk tidak menaikkan harga kerana orang awam tidak mempunyai aliran tunai.
“Kenaikan harga terakhir adalah pada Disember tahun lepas. Bukan semua restoran kami, hanya sebahagian sahaja. Kami ingin mengekalkan hubungan baik dengan pelanggan.
“Sebagai contoh, beberapa restoran di kawasan luar bandar tidak boleh menaikkan harga kerana pelanggan mereka dari golongan B40 tidak mampu untuk makan di situ.
“Mereka tahu jika menjual pada harga lebih tinggi, pelanggan tidak akan berbelanja, jadi mereka tiada pilihan selain menutup restoran kerana tidak dapat mengekalkan perniagaan.”
Beliau berkata mereka belum menaikkan harga tetapi untuk hidangan nasi, ia naik antara 15 sen hingga 20 sen tahun lepas.
“Kami masih mengekalkan harga untuk teh tarik (RM2 - RM2.20) dan roti canai (RM1.50 - RM1.80), tetapi harga ini berbeza mengikut kawasan. Sebagai contoh, di Bangsar, sewa dan kos operasi adalah tinggi, jadi harga lebih tinggi.”
Beliau berkata setakat ini, jualan tidak begitu bagus kerana mereka menyaksikan penurunan sebanyak 15 hingga 20 peratus dalam perniagaan mereka.
Namun, beliau berkata semasa musim perayaan dan cuti, perniagaan meningkat sedikit, tetapi hanya untuk sementara waktu.
“Di kawasan lain, perniagaan masih terjejas, manakala di Lembah Klang, pengusaha masih mampu mengekalkan perniagaan mereka.
“Pada dasarnya, sebab utama ialah pelanggan tidak mempunyai wang. Ini mungkin juga disebabkan oleh faktor ekonomi.”
Beliau menambah walaupun kerajaan tidak menaikkan cukai jualan dan perkhidmatan untuk makanan dan minuman, produk dan perkhidmatan lain yang terjejas oleh kenaikan 8% telah memberi kesan kepada mereka.
“Walaupun kami mengekalkan pada kadar enam peratus yang lain terjejas oleh kenaikan lapan peratus Jadi, sekarang harga barang mentah sedikit meningkat.
“Kami berharap kerajaan dapat membantu pengusaha supaya kami dapat mengekalkan industri makanan dan tidak menaikkan harga kami,” katanya sambil menambah mereka mempunyai 1,500 ahli yang mengendalikan kira-kira 4,000 restoran. – The Vibes, 10 Jun 2024