KUCHING - Semua restoran dan kedai makan di Zon Selatan negeri ini dibenarkan menerima pelanggan untuk dine in mulai Isnin depan.
Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) bagaimanapun berkata, kebenaran itu hanya terpakai ke atas operator, pekerja dan pelanggan yang telah melengkapkan dan melepasi tempoh matang vaksin masing-masing.
Menurut beliau, pemilik premis perniagaan juga diwajibkan memastikan ventilasi dan pengudaraan adalah mengikut piawaian yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sarawak (MLGH).
“Tempoh operasi perniagaan dibenarkan mulai jam 5 pagi hingga 10 malam setiap hari.
“Selain itu, individu atau kumpulan individu tidak dibenarkan berada di kawasan awam selepas jam 12 tengah malam tanpa alasan yang munasabah,” katanya.
Daerah yang berada di bawah Zon Selatan ialah Lundu, Bau, Kuching, Serian, Tebedu, Samarahan, Asajaya dan Simunjan.
Jawatankuasa itu semalam turut memutuskan bahawa pergerakan rentas daerah tidak memerlukan keputusan ujian RT-PCR atau RTK-Antigen berkuat kuasa hari ini.
“Bagaimanapun, kelulusan permit polis masih diperlukan.
“Pada masa ini Zon Selatan masih berada dalam Fasa 2, manakala semua daerah lain berada di Fasa 3,” jelasnya.
Katanya, garis panduan di Sarawak adalah berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) yang diwartakan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Sarawak. - Getaran, 18 September 2021