KUALA LUMPUR - Penggunaan bekas selain daripada yang memang dikhususkan untuk menyimpan makanan adalah satu kesalahan di bawah Peraturan 31, Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, ini bermakna adalah satu kesalahan apabila akuarium yang berfungsi sebagai bekas memelihara ikan dan bukan bertujuan untuk penyimpanan makanan digunakan sebagai bekas air bagi tujuan jualan.
Menurut beliau, akuarium kebiasaannya diperbuat daripada bahan kaca, acrylic atau plastik dan berkemungkinan mengandungi bahan kimia seperti plumbum atau phthalates, yang boleh larut di dalam air.
“Bahan kimia ini seterusnya akan mencemarkan air tersebut, sekali gus mengakibatkan kesan kepada kesihatan,” katanya hari ini.
Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas tindakan seorang peniaga yang menggunakan akuarium bagi menyimpan air, untuk menarik perhatian pembeli.
Tindakannya itu menyebabkan gerainya tular di media sosial, dengan majoriti menganggap kreativiti digunakan tidak bersesuaian dengan perniagaan dilakukan.
Idea peniaga berkenaan juga menerima kecaman, apabila disifatkan sebagai mengundang mudarat kerana bahan digunakan boleh mendatangkan pencemaran kepada air yang dijual.
Dalam hal ini jelas Dr Muhammad Radzi, Kementerian Kesihatan (KKM) melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) akan sentiasa menjalankan pemantauan ke atas penjualan makanan, termasuk penjualan minuman yang menggunakan bekas bukan untuk tujuan makanan.
“Pihak KKM ingin menegaskan kepada penjual dan pengguna untuk memandang serius tentang keselamatan makanan dan memastikan makanan yang dijual adalah selamat dan berkualiti untuk semua.
“KKM juga ingin menasihatkan orang ramai agar membeli makanan di premis makanan yang bersih,” katanya.
Beliau memberitahu, KKM sentiasa komited untuk memastikan keselamatan dan kualiti makanan terjamin agar kesihatan penguna sentiasa terpelihara.
“Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, mereka boleh menghubungi mana-mana Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat.
“Mereka juga boleh melayari laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.,” katanya. - Getaran, 21 Julai 2023