KUALA TERENGGANU - Polis mendapati majoriti pengusaha premis makanan dan pelanggan masih keliru dengan prosedur operasi standard (SOP) berhubung kebenaran dine in yang bermula semalam.
Menurut Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md Isa berkata, beberapa kesalahan dikesan sepanjang pemantauan dua hari oleh pihaknya, antaranya membabitkan aktiviti dine in di restoran atau kedai makan, sedangkan pekerja berkenaan masih belum melengkapkan dos vaksin masing-masing.
Ada juga segelintir pemilik premis katanya, membenarkan lebih daripada dua pelanggan di setiap meja.
“Ini bermakna wujud kekeliruan mengenai SOP baharu ini yang secara tidak langsung menyebabkan aktiviti dine in kurang mendapat sambutan,” katanya kepada media.
Beliau berkata demikian selepas operasi pemantauan SOP di restoran dan medan selera di pusat beli belah Kuala Terengganu City Centre (KTCC) di sini hari ini.
Jelasnya lagi, polis buat masa ini mengambil pendekatan mendidik dan meningkatkan kesedaran berhubung SOP kepada masyarakat sebelum tindakan penguatkuasaan diambil.
“Saya telah mengarahkan semua Ketua Polis Daerah agar tidak mengenakan kompaun lagi dalam tempoh tiga hari ini.
“Ini bagi memberi kefahaman kepada pelanggan, pekerja serta majikan di premis-premis makanan dan minuman,” katanya.
Selain itu katanya, kesemua 147 pasukan pemantauan akan terus digerakkan bagi memeriksa setiap premis di negeri ini.
Mengulas mengenai aktiviti rentas daerah pula, beliau berkata setakat ini tiada jumlah pergerakan kenderaan ketara yang dilaporkan memasuki Terengganu. - Getaran, 11 Ogos 2021