Kwan Kee, kedai manisan dari Hong Kong baru-baru ini telah dibuka secara secara rasminya di SS2, Petaling Jaya , dan ia adalah cawangan pertama di luar Hong Kong.
Mula beroperasi pada 1965, kedai manisan kegemaran ramai ini diusahakan oleh Fu Kwan dan kini diambil alih oleh anaknya, Fu Wing Cheung.
Menceritakan mengenai kaedah penghasilan sajian, Kwan Kee mendedahkan bahawa mereka masih menggunakan kaedah tradisional untuk mengisar tepung beras bagi menyerlahkan keaslian rasa setiap hidangan atau manisan yang disediakan.
Berkat usaha mengekalkan keaslian rasa hidangan, Kwan Kee diiktiraf antara kafe jalanan yang disarankan oleh ‘Michelin Guide Hong Kong’ selama 6 tahun berturut-turut iaitu sejak 2016 hingga 2021.
Antara manisan yang laris terjual adalah kek rice bowl, kek bijan kukus, kek span gula putih dan kek kacang merah kukus. Yang pastinya setiap manisan yang disediakan, dihasilkan setiap hari menggunakan mesin pengisar tepung tradisional.
Namun, berikutan keadaan kesihatan pewarisnya, Fu Wing Cheung yang tidak mengizinkan, manakala anak-anaknya tidak berminat untuk meneruskan perniagaan keluarga, jenama yang sudah melangkaui usia lebih setengah abad itu kini diambil alih oleh Sundy Chim, seorang perantis yang dipercayai oleh Fu.
Menurut Sundy Chim, walaupun sudah bertukar milik, Kwan Kee masih meneruskan tradisi yang telah diusahakan oleh pemilik asal.
“Setiap kuih dan manisan dibuat setiap hari untuk menjamin kesedapan dan kesegarannya. Tepung beras dikisar setiap hari untuk membuat manisan tanpa menggunakan tepung beras yang dibeli dari kedai dan menggunakan mesin pengisar tepung tradisional. Selain itu, kami juga masih mengekalkan resipi yang sama,” jelasnya.
Ketika diminta mengulas mengenai pembukaan cawangan di Malaysia, Sundy Chim memaklumkan Malaysia menjadi pilihan kerana negara ini terkenal sebagai ‘foodie destination’ kerana kepelbagaian makanannya.
“Kami memilih Malaysia kerana rakyat Malaysia gemar menikmati makanan yang enak sehingga digelar sebagai ‘foodie destination’.
“Selain itu kepelbagaian jenis makanan boleh didapati di Malaysia dan ia antara penyebab kami membuka cawangan pertama kami di Malaysia,” ujar beliau.
Lebih istimewa, untuk cawangan di Malaysia, anda bukan sahaja boleh menikmati manisan yang popular di Hongkong, tetapi Kwan Kee juga memperkenalkan manisan istimewa iaitu kek beras durian yang menggunakan durian Musang King.
Dalam pada itu, Kafe Kwan Kee di Malaysia kini dalam proses untuk mendapat sijil pengiktirafan hala daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan buat masa ini kesemua bahan yang digunakan dibeli daripada pembekal yang halal, untuk memastikan semua kaum di Malaysia dapat menikmati keenakkan manisan dan kuih dari Kwan Kee. – Getaran, 18 November 2023