KUALA LUMPUR - Bukan sahaja harga ikan dan ayam mengalami kenaikan namun sayur-sayuran juga turut meningkat mendadak, sekali gus memberi beban kepada sebahagian pengguna yang sedia terjejas akibat daripada kesan pandemik COVID-19.
Namun, kenaikan harga barangan berkenaan dilihat tidak memberi kesan kepada individu yang memanfaatkan kawasan rumah mereka untuk bercucuk tanam.
Pesara, Abdullah Muji, 60, bukan sahaja menjadikan rumah teres di Bandar Baru Bangi dipenuhi dengan 30 jenis tumbuhan herba dan sayur-sayuran di dalam pasu, tetapi turut mengambil berat ruang di luar kediamannya.
Selain dapat dimanfaatkan untuk keperluan harian, aktiviti berkenaan jelas beliau mampu mengurangkan tekanan dan meningkatkan produktiviti.
“Memang sangat menjimatkan dan memudahkan urusan memasak apabila saya tidak lagi perlu membelinya di kedai. Ini ditambah minat memasak saya bersama isteri, menjadikan proses di dapur dapat dilakukan dengan lancar.
Menurut Abdullah, ada tanaman yang turut dijadikan ulam-ulaman seperti selom, limau purut, lemon, daun pandan, kunyit, limau nipis, bayam brazil, ulam raja, tomato, daun bawang, lengkuas, halia, daun kari, keladi sayur, ubi jaga, daun sup dan mulberi.
“Selain saya tanam di belakang rumah, ada juga kawasan tanah lapang di hujung pejalan kaki berhadapan rumah saya yang ditanam pucuk ubi, serai, jagung, nanas, keladi, pisang dan daun andan untuk kegunaan seharian,” katanya.
Walaupun kenaikan harga sayur tidak dirasai oleh Abdullah, namun beliau mengakui bahawa peningkatan harga barangan mentah amat memberi kesan kepada dirinya.
“Harga ayam dan ikan kini dilihat meningkat mendadak begitu sahaja. Seharusnya kerajaan memberi penjelasan sewajarnya mengapakah harga barangan kini naik khususnya ketika kita masih lagi menempuh wabak COVID-19.
“Saya harap ada penyelesaian isu kenaikan harga barangan ini yang dilihat agak tidak logik kerana masih ramai yang terjejas. Seharusnya harga barangan itu mengalami penurunan, bukan dinaikkan,” tegasnya.
Dalam pada itu, seorang penjawat awam, Siti Mariah Alias, 52, turut bercucuk tanam bersama ahli keluarganya di hadapan dan belakang kediaman mereka di Kajang dalam usaha menjimatkan perbelanjaan harian.
Beliau berkata, dia menanam lebih 15 jenis sayur-sayuran, antaranya cili, limau kasturi, tomato, daun sup, pudina, pegaga, sawi, daun kunyit, kobis, kacang bendi dan sayur mayong.
“Pendekatan ini menjimatkan perbelanjaan keluarga saya kerana tidak perlu membeli sayur di pasar. Jarang sangat dah beli sayur di pasar kerana semuanya kami ambil segar dari belakang rumah.
“Selain dimanfaatkan keluarga, saya juga turut berkongsi rezeki hasil tanaman sayur-sayuran saya bersama jiran-jiran terdekat yang sedikit sebanyak mampu membantu mereka meringankan beban dalam membeli bahan untuk memasak,” katanya.
Sementara itu, Mohd Faizzuldin Abdul Rashid, 37, pula berpandangan, kenaikan harga sayur ketika ini tidak wajar memandangkan ramai rakyat bergelut dengan masalah kewangan ekoran pandemik COVID-19.
Menurut beliau, seharusnya isu kenaikan harga ayam dan ikan perlu diselesaikan terlebih dahulu oleh kerajaan namun dilihat lebih banyak barang yang mengalami peningkatan harga.
“Saya faham peniaga tiada pilihan lain untuk dapat keuntungan, ditambah pula perlu membayar kos upah pekerja serta fasiliti. Namun, perlu memahami juga khususnya golongan B40 yang sangat terkesan dengan pelbagai peningkatan harga barangan.
“Kalau semua meningkat, kerajaan perlu teliti semula perkara ini kerana walaupun harga barang naik namun paras gaji purata rakyat di negara ini sangat rendah berbanding kenaikan harga yang kini boleh katakan berlaku dalam semua sektor,” katanya.
Terdahulu, menerusi infografik yang dikongsikan CAP, terdapat lapan jenis sayuran yang mengalami peningkatan harga, antaranya kubis bunga, sawi pendek, brokoli, sawi, kacang buncis, kubis, cili merah dan cili hijau.
Harga kubis bunga sebelum ini hanya RM7 namun kini naik sehingga RM16 sekilogram (1kg), sawi pendek pula mengalami peningkatan sehingga 200 peratus daripada RM3 ke RM9 (1kg) manakala brokoli pula naik sebanyak 150 peratus iaitu daripada RM8 ke RM20 (1kg).
Turut mengalami kenaikan ialah sawi daripada RM5 ke RM8 (1kg), kacang buncis daripada RM8 ke RM15 (1kg), kubis daripada RM4 ke RM6 (1kg), cili merah daripada RM13 ke RM19 (1kg) dan cili hijau daripada RM10 ke RM14 (1kg). - Getaran, 25 November 2021