KUALA LUMPUR - Kenaikan mendadak harga sayur pada minggu ini menyebabkan pengusaha makanan dan katering kini tertekan, kerana terpaksa menyerap kenaikan kos tersebut dalam perniagaan.
Majoriti golongan berkenaan gusar dengan peningkatan harga sayur yang meningkat sehingga 200 peratus, sehingga menjejaskan perniagaan diusahakan, apatah lagi sebahagian besar hanya berniaga secara kecil-kecilan.
Pemilik katering NH Kitchen, Ida Sazarina Johari, 34, menyifatkan nasib mereka tak ubah seperti sudah jatuh ditimpa tangga kerana terpaksa berhadapan dengan kenaikan harga bahan mentah terbabit, selepas sekian lama dibebani pandemik COVID-19.
Beliau yang menjalankan perniagaan di Seremban, Negeri Sembilan mengakui semakin buntu dengan situasi tersebut kerana kenaikan harga sayur-sayuran kini bukan lagi berlaku ketika musim perayaan.
“Kami baru nak merangkak naik selepas dibenarkan beroperasi, tiba-tiba harga barangan dengan sayur naik mencanak tidak sesuai dengan masanya. Mana tempahan yang diterima menggunakan kadar harga lama, terpaksa diteruskan walaupun tidak mendatangkan sebarang keuntungan.
“Dulu setiap pelanggan dikenakan caj antara RM6 ke RM7 namun sekarang kita terpaksa menjual dengan harga paling rendah RM9. Ini sangat membebankan peniaga seperti kami dan juga pelanggan,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi, hari ini.
Pemilik kedai makanan, Fiqah Katering, Muhammad Firdaus Ramly, 29, berkata, dia dengan berat hati terpaksa menaikkan harga makanan dijual bagi memastikan perniagaan itu mampu bertahan.
Justeru, beliau mengharapkan kerajaan serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) segera campur tangan untuk menyelesaikan isu tersebut.
“Memang jarak kenaikan harga itu sangat tinggi dan tiada pemberitahuan awal, menyebabkan kami kerugian pada minggu ini sebelum mengeluarkan harga baharu kepada pelanggan, namun ia pasti menyebabkan pelanggan bising.
“Seharusnya kerajaan kaji kenaikan ini, kerana isu ini datang dari mereka. Kena ambil serius perkara ini supaya tiada lagi peningkatan harga yang dilakukan sehingga membebankan peniaga seperti saya yang baru sahaja bangun semula selepas terkesan dengan COVID-19,” katanya.
Bagi peniaga makanan kecil-kecilan, Azwa Tina Jamaluddin, 36, pula, kenaikan mendadak harga sayur itu membuatkan dia terpaksa mengambil keputusan menghentikan segera perniagaan diusahakan berikutan margin keuntungan yang terlalu rendah.
“Saya menjual makanan sihat, dan sayuran adalah antara produk utama digunakan. Nak naikkan harga, saya tak sampai hati kerana pelanggan juga turut terkesan dengan pandemik COVID-19.
“Minggu lalu saya boleh dapat keuntungan RM250 seminggu namun minggu ini bila beli barang semua dan kira-kira untung, saya hanya peroleh di bawah RM100.
“Saya rasa macam nak menangis kerana hanya dapat penat sahaja sedangkan untung boleh dikatakan tiada,” keluhnya.
Azwa Tina berkata, keadaan yang semakin mendesak memaksa perniagaannya dihentikan buat seketika, sementara menanti harga sayur-sayuran dan bahan mentah kembali stabil.
“Memang keputusan ini memberi kesan kepada perbelanjaan kami sekeluarga kerana saya seorang suri rumah sepenuh masa dan hanya suami bekerja.
“Apakan daya, untuk berniaga memerlukan modal pusingan dan jika keuntungan dihasilkan tidak berbaloi, apalah gunanya,” katanya, sebak.
Ibu kepada tiga cahaya mata itu juga mengharapkan kerajaan segera campur tangan isu berkenaan, bagi memastikan peniaga kecil-kecilan tidak terus dirundung masalah.
“Kerajaan perlu bantu khasnya peniaga-peniaga kecil yang mencari rezeki ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kita mahukan harga barangan mentah yang berbaloi.
“Kalau naik dalam 20 sen begitu tak mengapa, ini sampai 200 peratus, amat tidak berbaloi dan tidak patut dinaikkan dengan begitu tinggi,” katanya. - Getaran, 25 November 2021